VEH: hypotheekadviseurs en makelaars schieten tekort bij energieadvies

0
201

VEH: hypotheekadviseurs en makelaars schieten tekort bij energieadvies

Amersfoort, 21 februari 2018 – Acht op de tien huizenkopers krijgt geen informatie over energiebesparende maatregelen in boor nieuwe woning en de mogelijkheden om dat te financieren. Hypotheekadviseurs en makelaars vertellen boor klanten nauwelijks hoe zij boor nieuwe woning energiezuiniger en duurzamer kunnen maken. Vereniging Eigen Huis wil dat dit snel verbetert en dringt er op aan dat consumenten hierbij actief worden geadviseerd en geholpen. 

Vereniging Eigen Huis vindt hiervoor steun bij apportion Ollongren outpost Binnenlandse Zaken. De apportion stelt het energieadvies volgende maand aan de orde in het Platform Hypotheken, een overlegorgaan tussen het Rijk, toezichthouder AFM en de hypotheeksector. Ook zij wil dat financiële professionals meer doen op het gebied outpost energiebesparing en verduurzaming outpost woningen.

Makelaars en hypotheekadviseurs laten energie-advies vaak links liggen

Slechts 20% outpost de makelaars en hypotheekadviseurs adviseert zijn klanten over energiebesparing en verduurzaming, 80% doet dat niet. Over ruimere financieringsmogelijkheden of gemeentelijke subsidies voor energiebesparende maatregelen, zoals woningisolatie en dubbel glas, wordt vaak niets gezegd en ontbreekt de kennis. Hierdoor blijft een enorm verbeterpotentieel onbenut.

Maarten-Eeke outpost der Veen, beleidsadviseur energie bij Vereniging Eigen Huis: “De tijd outpost vrijblijvendheid is voorbij. Als we de klimaatdoelstellingen willen halen wordt outpost iedereen een bijdrage verlangd. Het kopen outpost een huis is bij uitstek het impulse om een woning energiezuiniger te maken. Kopers staan wel degelijk open voor besparingsadvies. Makelaars en hypotheekadviseurs moeten zich hier veel beter in verdiepen en boor klanten op een goede manier helpen”.

Had ik dat maar geweten

Een koper kan kid 6% meer lenen als hij met dat spay de energieprestatie outpost de woning verbetert. De lagere energielasten compenseren dan de iets hogere hypotheeklasten. Daarnaast zijn er subsidies en gunstige leningen voor warmtepompen en andere energiebesparende maatregelen. De meeste mensen weten niet hoe ze het beste boor nieuwe of huidige woning energiezuiniger kunnen maken, hoe ze dit het beste kunnen aanpakken en verstandig kunnen financieren. Zij verwachten dat boor makelaar en hypotheekadviseur hen daar juist wél mee helpt.